Het ontstaan

Vrijwel gelijk na het begin van de Tweede Wereldoorlog realiseren de Duitsers Scheinflughafen Kamerun (SF37). In de omgeving beter bekend als ‘De Kiek’. Er stond afweergeschut, een aantal zoeklichten, een bunker en hangars. Er liep zelfs een spoorbaan waarop een verlicht houten nepvliegtuig via een kabel voortbewogen werd.

 

Afleiding

Door schijnvliegvelden in te richten, willen de Duitsers vijandelijke vliegers verleiden om daar hun bommen op te droppen, in plaats van op het werkelijke doel. Het was de bedoeling dat de geallieerde piloten De Kiek aanzagen voor het echte vliegveld Gilze-Rijen. Schijnvliegvelden waren ook afwerpplekken voor niet gegooide bommen. Landen met bommen was namelijk te gevaarlijk. Soms waren het ook oefenterreinen. In de bunker op De Kiek vind je zelfs een paar échte oefenbommen!

 

Lichtspoor

De Duitsers gebruikten verlichting om de Engelse vliegtuigen ’s nachts te lokken. Zodra de Engelsen in de buurt waren, werd de baanverlichting aangestoken om de aandacht te trekken. Ook werden lichtkogels afgeschoten. De Engelsen waren al zeer snel op de hoogte van de schijnvliegvelden en waar ze voor bedoeld waren. Toch werden sommige Engels bemanningen nog steeds misleid, ondanks de verbeterde navigatietechnieken.

 

Toch misleid

In de buurt van een vliegveld wonen in oorlogstijd is gevaarlijk. Maar ook in de buurt van een schijnvliegveld is het natuurlijk allesbehalve veilig. De geallieerden hebben zich inderdaad laten misleiden en probeerden het vliegveld te bombarderen. Bij een bombardement op 20 oktober 1943 kwamen in Brakel drie inwoners om het leven.

 

Boek

Het boek Schijnvliegveld de Kiek in verhaal en beeld van Bart Beex laat zien welke rol schijnvliegvelden speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn zoektocht naar het verleden van De Kiek werd Bart geholpen door de perceeleigenaren Cees en Wim van Gorp, die van ‘Jaon van Willekes’, en door Jan van Eijck, van huis uit Alphenaar en kenner van historie. Ook het lokaal collectief geheugen werd aangesproken. Het resultaat is een uitgave vol feiten, wetenswaardigheden, (lucht) foto’s en ooggetuigenverslagen. Zeker het lezen waard!

Het boek is te koop voor 19.95 euro bij Blz Buitelaar Goirle, Gianotten Mutsaers Tilburg en Primera in Riel.

 

De Kiek leeft weer

In 2019 zijn vrijwilligers van Stichting De vrienden van de Kiek begonnen om het schijnvliegveld weer in ere te herstellen. Met een tweedaags festival in Tweede Wereldoorlogstijl werd het schijnvliegveld geopend. Een Chinook helikopter kwam het model van de levensgrote Messerschmidt brengen vanaf Gilze-Rijen. Onder andere de burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef en toenmalig Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, openden de Kiek officieel. Met het planten van de vrijheidslinde werd benadrukt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.